Geen vlekkeloze premiere voor de halve van Leiderdorp

De eerste halve triathlon van Leiderdorp werd uiteindelijk een afgetekende overwinning voor de Hoornse atleet uit de Vlasman-stal, Vincent Bruins. Uitstekende weersomstandigheden kenmerkten de wedstrijd, maar helaas ook een incident. Tijdens het fietsen reed Dennis van Hinte bij het nemen van een bocht frontaal op een tegemoetkomende auto.

Bij het zwemmen kwam Van Hinte als eerste het water uit en begon samen met onder andere Frans van Heteren, Michael Krijnen en Jelle Coen Bijlsma aan de 75 km fietsen over vier ronden. Het fietsparcours werd door diverse atleten gekenschetst als moeilijk en soms gevaarlijk. Moeilijk door enkele lastige bochten en smalle bruggetjes. Daarnaast zorgden een enkele wegversmalling als gevolg van werzaamheden, alsmede fietsende dagjesmensen en auto’s op het parcours soms voor gevaarlijke situaties voor de circa 90 deelnemers aan de halve afstand en de ruim 100 deelnemers aan de kwart en de sprint afstand.

Bij het nemen van een bocht in Rijpwetering, ten noorden van Leiderdorp, kwam Van Hinte in een inhaalmanoeuvre links van de weg uit. Tegelijkertijd kwam van de andere kant een auto langzaam op de kruising aangereden. Van Hinte probeerde de auto nog te ontwijken, maar knalde er frontaal tegenop. De geringe snelheid van de auto zorgde er gelukkig voor dat het geen al te ernstig ongeluk was. Een ambulance werd snel ter plaatse geroepen en Van Hinte werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De verwondingen van Van Hinte leken mee te vallen, maar het is nog afwachten of hij tijdig hersteld is voor Almere.

Na het wegvallen van Van Hinte nam Bijlsma de kop in de wedstrijd over. Van achteren uit kwamen Vincent Bruins en Wiebe Heidema naar voren opzetten en wisten alle koplopers, met uitzondering van Bijlsma, in te rekenen. Op ongeveer anderhalve minuut achterstand begonnen beiden met de afsluitende 20 km lopen.
Bruins stelde snel orde op zaken en snelde vervolgens af op een onbedreigde overwinning in 3:45 uur. Heidema was echter minder fortuinlijk; tijdens het lopen ging het kaarsje uit en hij moest fors terrein prijsgeven. Tweede werd uiteindelijk Jelle Coen Bijlsma op ruim acht minuten, derde Michael Krijnen. Bij de vrouwen was de overwinning voor Cora Vlot, voor Ilonka van der Meer en Heleen bij de Vaate.

Het ongeluk met Dennis van Hinte wierp een schaduw op het evenement, dat overigens verder prima georganiseerd was. Het was so-wie-so al dapper van de organiserende vereniging De Zijl – LGB dat zij het aandurfden om een halve triathlon te organiseren. En binnen de drukke Randstad liggen goede en vooral rustige fietsparcoursen nu eenmaal niet voor het oprapen. En aan het begrip van omstanders en dagjesmensen voor enig ongemak als gevolg van een wedstrijd wil het soms ook behoorlijk ontbreken, iets dat diverse deelnemers en vrijwilligers ook dit keer helaas aan den lijve hebben kunnen ondervinden.

Bronnen:
Website De Zijl – LGB